In de bonen

Geplaatst op

Lange tijd weet je dat ze er aankomen, en dan opeens zijn ze er: de tuinbonen. De eerste lichting hebben we gezaaid en geplant op 26 februari; de laatste gezaaid op 9 april. Van die anderhalve maand verschil blijft richting oogsttijd hooguit de helft over. Langere en warmere dagen zorgen voor een snellere ontwikkeling van de plant en vrucht, waarmee er in de laatst gezaaide bonen wat meer snelheid zit. Al met al zijn we toch ruim een maand zoet met deze ‘grote jongens’, zoals ze vroeger thuis bij ons genoemd werden. We hebben de bonen ‘in de doppen gekeken’, en stonden er zelfs al op een dinsdagochtend met 5 man klaar voor toen we moesten concluderen dat de grootte van peulen niet in verhouding stond tot de kleine boontjes die er nog maar inzaten. Je wilt tenslotte geen lucht verkopen, maar dikke melige bonen is ook niet wat. Daar hebben al genoeg mensen een jeugdherinnering aan. Die kun je dan nog wel dubbel doppen, maar dan ben je qua kilo’s denk ik slechter af dan wanneer je de tuinbonen gewoon op tijd oogst. Dus dat is wat we dan ook proberen te doen, voor zover dat kan met zoveel verschillende planten in verschillende stadia van ontwikkeling.

Tuinbonen telen is voor mij bekend terrein, maar niet in deze omvang, en al helemaal niet voor de handel. Dat is voor mij een nieuwe wereld, waar ik gelukkig met mijn tuinboon compagnon (BatemBio) over kan sparren. Als producent sta je altijd aan het begin van de schakel, maar uitleveren doen we aan verschillende lagen in de keten. De groothandel, de winkelier en rechtstreeks aan de consument. Dan kom je ermee aan het rekenen en moet je afwegingen maken: ga je voor massa (kilo’s) en neem je genoegen met een wat lagere prijs, of  wil je een hogere prijs handhaven met de kans dat de vraag minder is? Ben je bereid om bestellingen weg te brengen (waar stiekem veel tijd in gaat zitten) of is ophalen een voorwaarde?  Pluk je een voorraad vooruit of pluk je pas wanneer je een bestelling binnen hebt? Start je met een aanbieding om zichtbaar te zijn in de markt of zet je hoog in om daarna wat ‘wisselgeld’ te hebben? Het is een spel dat je een keer gespeeld moet hebben om er feeling mee te krijgen. Die ‘opbrengst’ heb ik straks in ieder geval binnen. Of het financieel ook wat op gaat leveren, dat zal aan het eind van de rit blijken. Laten we ze eerst maar eens gaan plukken 🙂