Begin nooit aan kruiden :-)

Geplaatst op

Dit voorjaar heb ik mij middels een cursus verdiept in eetbare kruiden, planten en bomen. Hier heb ik met name geleerd welke delen van een plant je gebruikt, welke inhoudsstoffen ze hebben en hoe je deze op een goeie manier kunt verwerken en inzetten. Maar als je eenmaal begint, dan ligt fanatisme op de loer en voor je het weet heb je een kast vol brouwsels! Planten die op olie (oliemaceraten als basis voor zalf/crème), op alcohol (culinair bittertje of medicinale tincturen), op azijn (o.a. Oxymel, Fire cider) of via stoomdestillatie (hydrolaat) hun inhoudsstoffen hebben afgegeven. Daarnaast heb ik gedurende het jaar een en ander gedroogd en verzameld. Nu de herfst invalt, het op het land rustiger wordt, is het hoogste tijd om met die laatste eens wat te gaan doen. In ieder geval zorgen dat ze in het oog en binnen handbereik komen te staan voor gebruik en een paar mengsels maken voor thee. Ik weet wel dat ik afgelopen seizoen gemerkt heb dat eetbare bloemen en kruiden mij intens blij maken. De kleuren, de geuren en de vele insecten die er op af komen. Komend jaar krijgen deze planten dan ook meer ruimte op mijn tuin, en komen er ook zeker meer soorten bij. Ik ben mijn verlanglijstje al gestart. De komende weken resteert mij nog de wortelkruiden te oogsten: mierikswortel, rode zonnehoed, smeerwortel, valeriaan, haverwortel etc. En dan kan de tuin bijna in winterslaap….