productontwikkeling

Geplaatst op

Met mijn beperkte oppervlakte aan tuin heb ik geen groot en continu aanbod van groente voor de afzetmarkt. Ik moet het hebben van een onderscheidend karakter, wat kan met bijzondere teelten en/of door het verwerken van geoogste producten. In dat kader begeef ik mij nu in de wereld van de kruiden en experimenteer ik met het maken van o.a. olie en zalf. Ik start in maart een cursus waar ik de basis over het gebruik en de verwerking van kruiden leer. Het verschilt namelijk per kruid welke delen je kunt gebruiken (wortel, stengel, blad, bloem) en op welke wijze je deze moet behandelen om de gewenste stoffen er ook zo goed mogelijk uit te krijgen (drogen, oplossen in olie/water/alcohol etc.). Wat ik zo mooi vind aan kruiden is dat ze rijkelijk onze zintuigen prikkelen. De bloemen en hun intrigerende interactie met de insecten, de geur wanneer je ze aanraakt of een deel van de plant tussen je vingertoppen wrijft, de karakteristieke en herkenbare smaak die elke plant een eigen karakter geeft, de voedingswaarde en helende werking van inhoudsstoffen… Wie mijn eerdere blogs heeft gelezen en mij een beetje kent weet dat ik mij graag op dit vlak begeef en het ook leuk vind om de mensen om mij heen daarin mee te nemen. De cursus vormt in ieder geval genoeg aanleiding om een rijk assortiment aan kruiden op mijn tuin te creĆ«ren en biedt mij gelegenheid om uit te vinden waar ik met de kruiden naartoe wil in mijn eigen bedrijf. Want experimenteren is leuk en goed, maar qua marketing ben ik overtuigd van de kracht van “less is more”, en dat wat je doet, goed en vol overtuiging te doen.