Tijd voor friet

Geplaatst op

De grote hoeveelheid kweekgras, in combinatie met ritnaalden in de bodem, hebben mij doen besluiten om dit jaar circa 1/3 van mijn tuin met aardappels te bezetten. Het snelgroeiende loof van de aardappel plant onderdrukt de groei van kweekgras, de aardappelknollen zijn interessant lokaas voor de ritnaalden om  zich in te gaan ‘boren’. Het doel van deze handeling was dus niet de productie, maar achteraf blijken de ritnaalden zich aardig rustig te hebben gehouden en heb ik dus iets (heel veel) meer aardappelen dan ik zelf op kan. Het ras is ‘Sevilla’, een iets kruimige aardappel, zeer geschikt voor friet. Ik kan je zeggen dat als je eenmaal eigen gemaakte friet gewend bent,  de ‘friet-lat’ hoog ligt. Vorig jaar heb ik de nostalgische friet snijder en frituurpan van mijn ouders mogen lenen om zelf friet te kunnen maken en bakken. Die hebben ze nog niet weer teruggezien! Of het de structuur/smaak van de aardappel, de versheid van het bakken en/of de beleving van het zelf maken is, daar ga ik geen antwoord op zoeken. Ik geniet er gewoon lekker van, en hoop dat ik in mijn omgeving er meer mensen mee aan ga steken, zodat mijn voorraad aardappelen een dankbare bestemming krijgt.