Groente telen is één. Maar er vervolgens ook wat lekkers van maken is een minstens zo belangrijke stap in het prikkelen van onze zintuigen. Smaakbeleving creëren vraagt kennis, creativiteit en lef. Ik heb daar de term SMS voor bedacht: ‘Spelen Met Smaak’. Soms gaat mij dat goed af en ben ik verrast van mijn eigen smaakcombinaties. Maar ik heb ook regelmatig nog momenten dat juist de ingrediënten elkaar ontkrachten en er weinig smaakbeleving overblijft. Het lijkt dan ‘inhoudsloos’, hoewel het qua ingrediënten nog steeds een voedzame maaltijd is. Ik heb daar nog een hoop in te leren (en te proeven) en vind het dan ook erg leuk dat Hertzog Olivier, kok van Eetlokaal in Zevenaar, mij wil inspireren. Afgelopen week was ik bij hem met o.a. mijn eigen geteelde Malabar spinazie, waar hij in een paar minuten een heerlijke smoothie en pesto van heeft gemaakt. Hoe makkelijk kan het zijn? Maar je moet het wel even weten en doen! En dat is eigenlijk bij alles zo. Ik schrik snel terug van recepten met een lange lijst aan ingrediënten, maar met een beetje logisch nadenken kun je vrij eenvoudig een eigen invulling aan iets geven. ‘Smaak’ wordt niet gemaakt bij de hoeveelheid ingrediënten, maar door de balans in zoet, zuur, bitter en zout die je in een gerecht creëert. En laat die balans nou door ieder mens weer anders worden ervaren… Kortom: Smaak is 1 groot spel. Ik SMS nog wel even door om mijn eigen smaak te verfijnen en te ontwikkelen!